Selasa, 5 Mei 2015

bahaya cinta sebelum kahwin

cinta yang bertandang di lubuk hati itu fitrah.Namun,apabila ia disusuli tindak-tanduk yang tidak Allah redai,ia akan bertukar menjadi fitnah.


sesiapa yang jatuh cinta ,kemudian menyembunyikannya hingga kematian datang menjemputnya,maka dia adalah sesorang yang syahid
(Riwayat Hakim,ibn Asakir,al-Dailami)


BAHAYA CINTA SEBELUM KAHWIN 

  • perasan tak bila orang bercinta sebelum kahwin ibarat lembu yang ditarik hidung oleh nafsu.Waktu bercinta semua indah bila bersama ,bila berjalan berpegang tangan tanpa rasa bersalah dalam hati.Kebanyakan orang bercinta zaman sekarang yang haram dihalalkan,yang halal ditinggalkan.Mengapa ini terjadi?


  • Bila bercinta kita terlalu merindui pasangan yang tidak halal seumpama kita membuka pintu bagi syaitan menjalankan jarumnya untuk melupakan kita daripada-Nya.Bila bercinta perasaan rindu akan menguasi diri sampaikan waktu solat,kita sanggup tinggalkan kerana bermesej dan bergayut dengan pasangan untuk melepaskan segala rindu di dalam hati.


  • Rindu palsu akan membelenggu minda hingga ia terjajah dan terhina di bawah jajahan syaitan.Bila terlalu rindu kita akan berusaha untuk berjumpa walaupun sesibuk mana kehidupan pasangan ,Ibu bapa adakah kamu lupai?cuba kita buat begini untuk ibu bapa, curi waktu terluang untuk balik kampung kalau kampung jauh bergayut la dengan ibu bapa ini tidak ada waktu terluang sikit cari pasangan .



  • Bila bercinta perasan tak kita menjadi tak rasional jika benar-benar mabuk cinta ?Apabila hubungan terputus kecewa tahap yang membimbangkan sampai sanggup membunuh dan mengambil dadah,Sekarang banyak kes membunuh disebabkan cinta yang tidak halal, tak ke bahaya bercinta sebelum kahwin ?




kalau suka,jumpalah ibu bapa.Sayangnya ,tiada yang berani,tanda tak bersedia.Kalau tak sedia,kenapa  nak bercinta ?Bukankah itu pintu zina semata-mata?Nauzubillah.



Pesanan untuk diri sendiri jugak kerana aku masih lalai dalam kehidupan yang penuh dugaan. 




13 ulasan:

  1. Saya dgn husband x sempat bcinta2...kenal x smpai sbulan..terus kawin laju2, hahahahha...lepas kawin, setahun lebih baru dpt baby..selama setahun tu lah kitaorg pupuk benih2 cinta...alhamdulillah, hehe

    BalasPadam
  2. bercinta selepas berkahwin ? sweetnye,mesti mula malu2x .betul bercinta selepas kahwin semua akan jadi indah ,dah tak kesah nak pegang tangan pun

    BalasPadam
  3. nice entry.jemput singgah blog saya :)

    BalasPadam
  4. nice entry :) terima kasih letak blog saya di bloglist. saya letak juga blog ni di bloglist saya :)

    BalasPadam
  5. Hello there...singgah sini..nice entry

    BalasPadam
  6. kak gee juga bercinta sebelum berkahwin. maklumlah darah muda. hehe.. sudah hampir 8 tahun dan sekarang sudahpun berkahwin. alhamdulillah akhirnya halal jua.. ^_^ biasalah, lain orang lain ragamnya. utk cik Amie, kak gee doakan kisah cintanya lebih menepati syariat dan adat, memandangkan masih muda dan boleh belajar dari pengalaman orang lain. inshaAllah akan sama2 bahagia. ^_^

    BalasPadam
  7. nice topic... tapi pada akak bahaya atau x tu bergantung pada indidvidu tu sendiri.. pandai jga diri ntara kedua2 pihak maka x jadi bahayanya... macam pengalaman akak sendiri berkawan hampir 2 thn sbg rakan opis, bercinta 2 thn, bertunang 2 thn baru berkahwin.. Alhamdulillah dpt mengelak BAHAYA itu..
    akak doakan yang terbaik utk adik... Done follow...

    BalasPadam
  8. bercinta itu tidak salah, manusia sebenarnya yang menyalah gunakan cinta tersebut, InshaAllah kalau pandai menjaga hati, menjaga diri, dan menjaga niat, Allah pasti akan berkati percintaan itu, Nice sharing, saya suka baca ? :)

    BalasPadam
  9. yang penting kita pandai jaga diri kan...

    BalasPadam
  10. jadi... bercintalahh selepas kawennn :)

    BalasPadam
  11. Hello!
    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam